Monday, February 21, 2000

KARI AYAM

Bahan-bahannya:

6-8 ketul ayam

1 biji bawang besar (tumbuk)

3 ulas bawang putih (tumbuk)

1/2 inci halia (tumbuk)

1 kulit kayu manis

1 bunga lawang

2 buah pelaga

1 pelepah daun kari

5 sudu besar serbuk kari (campurkan dengan sedikit air)

2 cawan air

1 biji kentang

Garam

Gula

Sedikit air limau kasturi

1 sudu besar sos tiram

Cara-caranya:


Tumiskan bawang putih, bawang besar, halia, daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga naik bau. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air. Kacau sehingga pecah minyak. Masukkan ayam. Kacau sebentar. Masukkan air dan kentang. Biarkan sebentar. Tambahkan garam, gula dan air limau secukup rasa. Masukkan juga sos tiram. Seimbangkan rasa. Masak sehingga kentang lembut.



No comments:

Post a Comment