Monday, February 21, 2000

PASTA AYAM BAKAR CAGUN

Bahan-bahannya:

1 cawan pasta (direbus sehingga kembang)

1 keping besar dada ayam, perap dengan perasa cajun

1 biji keledek saiz kecil

1 biji terung saiz kecil

2 biji avocado saiz kecil

1 biji lada benggala

Kuah:


1-2 sudu keju

1 sudu besar tepung gandum, dibancuh dengan 2 sudu besar air

400 ml susu

1 cawan cendawan butang

Perasa cajun

Garam secukup rasa


Cara-caranya:


Pasta yang dah siap rebus ketepikan dulu. Terung dan keledek dihiris nipis (keratan rentas - lebar lebar), panggang sampai masak. Seeloknya guna keledek yang warna ungu atau warna jingga tu. Lada benggala dipotong kecil dan dipanggang. Ayam diperap dengan perasa cajun dan dipanggang. Bila dah masak hiris nipis. Sementara itu, sediakan kuah. Cairkan keju, masukkan tepung gandum. Bila tepung jadi pekat, masukkan susu dan cendawan. Kacau sampai jadi likat. Masukkan juga perasa cajun ikut selera masing-masing. Rasakan garam. Gaulkan pasta dan ayam bersama kuah yang dah siap tu. Sayur yang dah siap dipanggang tu terpulang pada masing-masing sama ada nak gaul sekali atau nak letak je atas pasta tu. Belah avocado, potong potong dan letakkan di atas pasta. Siap!



No comments:

Post a Comment