Bahan-bahannya:
Kuah Soto (resipi ni untuk 2 liter air/ 6 org makan):
Bahan-bahan kisar halus:
Lengkuas 1 inci
Halia 1 inci
Bawang merah besar 4 biji
Bawang putih 1 ulas
Buah keras 1 biji
Bahan lain:
Ayam potong besar
Serai 2 batang (ketuk)
Minyak untuk menumis
Serbuk sup adabi (kalau sepeket kecik tu guna separuh)
Serbuk kurma adabi (guna separuh juga)
Kiub ayam 1
Akar daun sup (potong dan cuci bersih)
Air 2 liter
Kalau tak mahu guna serbuk sup/kurma guna saja rempah soto.
Cara-caranya:
Tumis bahan kisar, serai dan akar daun sup sehingga naik bau dan garing. Masukkan serbuk sup dan kurma (atau rempah soto). Masukkan ayam. Agak-agak air ayam da hampir kering baru masukkan air. Masukkan kiub ayam, perasakan gula dan garam. Renehkan sehingga ayam masak elok. Angkat ayam dan toskan (untuk diracik nanti).
Begedil Kentang:
Ubi kentang 5/6 biji buang kulit, potong kecil, rebus sampai empuk.
Lenyekkan dan masukkan hirisan daun sup dan bawang goreng. Bulat bulatkan kemudian leperkan sedikit. Telur 1 biji, lada sulah dan garam secukup rasa. Pecahkan telur, masukkan garam dan lada sulah. Kacau laju supaya bila goreng nanti jadi mcm bersarang. Cara goreng begedil supaya tak hancur, panaskan minyak agak agak tenggelam separuh begedil sahaja. Jangan tenggelam penuh. Panaskan dengan api yg kecil sehingga betul betul panas. Celup begedil dalam bancuhan telur kemudian goreng. Jangan dibalik balikkan selagi yang sebelah kena minyak tu tak garing/kekuningan. Dah garing baru balikkan supaya tak pecah.
No comments:
Post a Comment