Bahan-bahannya:
200 gram spaghetti (rebus hingga lembut dan toskan)
6 biji buah zaitun hitam
6 biji buah zaitun hijau
15 biji jeruk capers
1 biji terung saiz sederhana, dipotong kiub, rendam
1 biji bawang holland, didadu
3 ulas bawang putih, cincang halus
4 biji cili padi thai merah, cincang halus
Garam secukup rasa
Parsli, dicincang untuk hiasan
Minyak zaitun untuk menumis
1 keping dada ayam, didadu*
2 ulas bawang putih, tumbuk lumat*
1/2 camca teh serbuk lada hitam*
(bahan * disatukan dan perap sekejap)
Cara-cara nya:
Panaskan minyak zaitun.Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masukkan cili padi dan ayam. Kacau rata dan masak hingga ayam berubah warna. Tambah terung dan goreng terung sekejap. Masukkan jeruk capers, buah zaitun hitam dan hijau dan kacau rata. Tambah spaghetti dan gaul hingga sebati. Perasakan dengan sedikit garam. Masak sekejap dan sesuaikan rasa. Tabur cincangan parsli sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment