Monday, February 21, 2000

BEBOLA DAGING DENGAN SOS PASTA

Bahan-bahannya

Untuk bebola daging:


500 gram Daging kisar

1 cawan lobak merah parut

1 cawan seleri cincang

1/2 cawan serbuk roti

2 biji telur

2 sudu makan sos LP

lada hitam

herba campuran

garam

Gaul rata semua bahan dan bulat2kan, goreng dengan sedikit minyak zaitun sehingga masak dan ketepikan.


Untuk sos:


2 labu bawang besar dicincang

2 batang seleri dicincang

1 batang lobak merah diparut

sedikit minyak zaitun untuk menumis)

2 cawan tomato puri

2 cawan tomato cincang

2-3 cawan stok daging

herba campur

lada hitam

garam dan gula


Cara-caranya:


Tumis bawang, karot dan seleri sampai layu dan naik bau. Masukkan kesemua bahan lain dan reneh sehingga semuanya lembut dan hancur, tambah air jika perlu. Sesuaikan rasa. Panaskan bebola daging dan tuang sos dan biarkan mereneh sekejap. Hidangkan bersama pasta atau roti bakar.



No comments:

Post a Comment