Tuesday, February 15, 2000

DAGING MASAK ASAM UTARA

Bahan-bahannya:

500 gram daging (hiris kecil)
3 biji ubi kentang
1 cawan air asam jawa
1 batang serai (titik)
1 genggam daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

MASAK TEMPOYAK TAUGEH KASAR

Bahan-bahannya:

2-3 cawan air
200gram taugeh kasar (bersihkan)
4 ekor ikan selar  sederhana besar
4 sudu makan tempoyak
Segenggam daun kesum
1 kuntum bunga kantan (belah dua)
1 batang serai (ketuk)
Garam dan gula secukup rasa

GULAI DAGING BATANG PISANG

Bahan-bahannya:

600gram daging lembu (potong kecil)
1 mangkuk empulur pisang (potong kecil dan rebus)
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat

GULAI SEPAT MASIN DAN NANGKA MUDA TUMIS DARAT

Bahan-bahannya:

4-5 ekor ikan masin sepat (potong, rendam dan toskan)
400 ml santan
300 gram nangka muda (potong kecil dan rebus empuk)
2 biji cili hijau (belah dua)
3 sudu makan air asam jawa

SOTONG MASAK THAI

Bahan-bahannya:

Sotong
Daun ketumbar
Cili padi
Lemon
Bawang Putih

TAUHU BERLAUK

Bahan-bahannya:

4 keping tauhu
2 keping tauhu telur (jepun)
daging kisar (goreng tanpa minyak)
2 biji telur

UDANG KEJU

Bahan-bahan udang goreng:

1 kg udang sederhana besar
garam dan serbuk kunyit
1 senduk tepung goreng ayam
minyak untuk menggoreng
air

PULUT AYAM SIAM

A). BAHAN AYAM GORENG 

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam (potong 4, direbus 10 minit dan toskan)
2 sudu besar biji ketumbar (kisar)
2 sudu teh jintan manis (kisar)
2 biji bawang besar (kisar)
5 ulas bawang putih (kisar)

JANTUNG PISANG CICAH AIR ASAM

Bahan-bahannya:

Jantung pisang (direbus)
2 sudu besar cili kisar
4 biji bawang merah (tumbuk)
2 cm belacan (bakar/goreng)
Air asam jawa secukupnya
Sedikit gula
Garam secukupnya

URAP BEREMI

Bahan-bahannya:

1 ikat daun beremi
1 ikat daun pegaga
1 ikat daun mampung (ulam raja)
1/2 biji kelapa diparut
3 biji cili merah (hiris)
100 gram ikan bilis (tumbuk kasar)
4 biji bawang merah (kisar)
garam secukup rasa