Tuesday, February 15, 2000

GULAI SEPAT MASIN DAN NANGKA MUDA TUMIS DARAT

Bahan-bahannya:

4-5 ekor ikan masin sepat (potong, rendam dan toskan)
400 ml santan
300 gram nangka muda (potong kecil dan rebus empuk)
2 biji cili hijau (belah dua)
3 sudu makan air asam jawa
3 sudu makan rempah kari ikan
1 labu bawang besar (kisar halus)
4 ulas bawang putih (kisar halus)
Minyak  dan air secukupnya
Garam dan gula

Bahan-bahan tumis:

5 ulas bawang merah (mayang halus)
3 ulas bawang putih (mayang halus)
1/2 sudu teh halba campur
2 tangkai daun kari

Cara-cara memasaknya:

Satukan santan cair, air asam jawa, rempah kari ikan dan bahan-bahan kisar halus lalu didihkan hingga hilang bau rempah. Masukkan ikan masin dan didihkan lagi dengan api kecil hingga ikan masak. Tambah sedikit lagi air jika kuah terlalu pekat.  Kuah gulai haruslah sedikit cair. Masukkan nangka muda rebus dan cili hijau. Sesuaikan rasanya dengan menambah garam dan gula. Tutup api. Sementara itu, di dalam kuali lain, panaskan 2 sudu makan minyak di dalam kuali.  Tumiskan bahan-bahan tumis hingga wangi dan naik bau. Tuangkan bahan-bahan tumis berserta minyaknya ke dalam periuk berisi kuah gulai ikan masin tadi dan tutup untuk 10-15 minit. Sedia dihidangkan. Info chef: nangka muda dipotong kecil, bersihkan dan hilangkan getah yang ada. Rebus dulu sehingga empuk lebih kurang setengah jam.

No comments:

Post a Comment