Tuesday, February 15, 2000

MASAK TEMPOYAK TAUGEH KASAR

Bahan-bahannya:

2-3 cawan air
200gram taugeh kasar (bersihkan)
4 ekor ikan selar  sederhana besar
4 sudu makan tempoyak
Segenggam daun kesum
1 kuntum bunga kantan (belah dua)
1 batang serai (ketuk)
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan B (tumbuk):

10 biji cilipadi
4 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan

Cara-cara memasaknya:

Tumbuk bahan-bahan B hingga lumat. Di dalam periuk, satukan bahan tumbuk bersama air, tempoyak, serai, bunga kantan, daun kesum dan serai. Didihkan hingga semua bahan masak sebati. Masukkan ikan dan taugeh kasar. Didihkan beberapa minit. Tambah garam dan gula secukup rasa. Jika suka boleh tambahkan cili padi beberapa biji (tanpa dipotong). Info chef: Tempoyak dibancuh dengan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.

No comments:

Post a Comment