Bahan-bahannya:
500 gram daging (hiris kecil)
3 biji ubi kentang
1 cawan air asam jawa
1 batang serai (titik)
1 genggam daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Bahan-bahan B (kisar):
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar merah
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
Cara memasak:
Tumbuk halus semua bahan B. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk lalu tumis bahan-bahan B (kisar) hingga wangi. Masukkan daging dan tumis beberapa minit hingga daging kecut. Tuang air secukupnya (lebih kurang 2 cawan lebih) lalu didihkan hingga daging empuk. Masukkan ubi kentang, air asam jawa dan daun kesum. Didihkan lagi hingga semua bahan masak dan kuah agak pekat. Tambah garam dan gula secukup rasa dan sesuaikan rasa masam dan masinnya. Keistimewaan: Rasa masam masin yang menggamit selera. Info chef: air asam jawa menjadikan rasa enak pada menu ini.
No comments:
Post a Comment