Tuesday, February 15, 2000

TAUHU BERLAUK

Bahan-bahannya:

4 keping tauhu
2 keping tauhu telur (jepun)
daging kisar (goreng tanpa minyak)
2 biji telur
1 biji karot (dicincang halus)
daun bawang (dicincang halus)
cili merah (dicincang halus)
serbuk lada sulah
serbuk lada hitam
garam dan perasa

Cara-cara memasaknya:

Kisar tauhu, tauhu telur dan telur dan satukan bahan kisar dengan daun sup, daun bawang, karot, cili merah, gaul semuanya. Masukkan daging kisar, serbuk perasa, garam, serbuk lada sulah, lada hitam dan gaul sebati. Masukkan ke dalam acuan dan kukus selama 20-30 minit. Keluarkan dari pengukus dan rehatkan sebentar. Lepas sejuk boleh dibekukan atau terus digoreng. Sebelum digoreng, celupkan dalam telur dan goreng seperti biasa. Siap. Sedap dimakan dengan sambal kicap. 

No comments:

Post a Comment