Tuesday, February 15, 2000

GULAI DAGING BATANG PISANG

Bahan-bahannya:

600gram daging lembu (potong kecil)
1 mangkuk empulur pisang (potong kecil dan rebus)
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
2 biji tomato (cincang kasar)
3 labu bawang besar (mayang halus)
10 ulas bawang merah (kisar halus)
5 ulas bawang putih (kisar halus)
3sm halia (kisar halus)
5 sudu makan serbuk kari daging
2 sudu makan kerisek
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 tangkai daun kari
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara memasaknya:

Panaskan tiga sudu makan minyak di dalam periuk.  Tumis bawang besar dan tomato hingga layu dan keperang-perangan. Masukkan buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis dan daun kari hingga wangi. Satukan rempah kari daging dengan campuran bawang kisar. Campur sedikit air dan kacau hingga menjadi pes yang pekat. Tuang ke dalam periuk. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan daging dan santan cair.  Didihkan hingga daging benar-benar empuk. Masukkan batang pisang yang telah direbus beserta santan pekat dan kerisek.  Didihkan hingga semua bahan masak sebati. Apabila semua bahan telah masak, tambah garam dan gula secukup rasa. Keistimewaan: Batang pisang yang lembut sangat sesuai dimasak dengan daging. Info chef: empulur pisang hendaklah dicelur terlebih dahulu sebelum dimasak.

No comments:

Post a Comment