ISTANA RASA
Wednesday, February 16, 2000
SABA CRUMBLE PIE
Bahan-bahannya:
1/2 tin ketulan tuna
1 daun bawang, dihiris
2 bawang merah, dipotong dadu
1 lobak merah, dikupas dan dihiris separuh
250 gram kubis bunga, potong bunga kecil-kecil
4 sudu besar tepung gandum
Read more »
SAYUR LODEH
Bahan-bahannya:
1 tin 185g tuna
1 sudu besar cili boh
4 biji bawang merah, dihiris
1 ulas bawang putih, dihiris
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Read more »
KERABU TUNA
Bahan-bahannya:
1 tin tuna
80 gram bawang merah, dihiris halus memanjang
1 lobak kecil dihiris halus memanjang
4 cili padi, dihiris halus
2 batang serai, dihiris halus
2 timun lubnan, dihiris halus
Read more »
SANDWICH SARDIN
Bahan-bahannya:
1 tin sardin
3 sudu besar minyak
1 bawang merah, didadu
2 cili merah, dipotong
2 limau hijau, dijus
Read more »
REMPEYEK
Bahan-bahannya:
75 gram tepung beras
30 gram tepung jagung
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil lada sulah
Read more »
PUDING ROTI DAN KEJU
Bahan-bahannya:
250 gram mentega, dicairkan
10 keping roti, dipotong separuh
4 telur
2 cawan kurma, dibuang biji dan dihiris
60 gram gula caster
Read more »
BUBUR CHA CHA
Bahan-bahannya:
200 gram kentang
200 gram keladi
400 ml air
Daun pandan
garam secukup rasa
1 pek 200ml santan
Read more »
PAJERI NENAS
Bahan-bahannya:
410 gram Kiub Nenas Ayam Brand, disaring
3 sudu besar Serbuk Kari, tambah air hingga menjadi pes
200ml Santan Ayam Brand
3 sudu besar minyak
Read more »
OTAK OTAK SARDIN
Bahan-bahannya:
1 tin Sardin dalam Minyak Zaitun & Cili (dengan minyak)
3 batang serai
80 gram bawang merah
Read more »
SAMBAL TUNA
Bahan-bahannya:
50 gram cili kering, dilembutkan dengan air panas
100 gram bawang kecil
5 ulas bawang putih
Read more »
Newer Posts
Older Posts
Home
Subscribe to:
Posts (Atom)