Wednesday, February 16, 2000

KERABU TUNA

Bahan-bahannya:

1 tin tuna
80 gram bawang merah, dihiris halus memanjang
1 lobak kecil dihiris halus memanjang
4 cili padi, dihiris halus
2 batang serai, dihiris halus
2 timun lubnan, dihiris halus
1 lobak merah kecil, dikupas dan dihiris halus memanjang
1 tangkai daun ketumbar, dicincang halus
4 helai daun limau purut, dihiris halus

sos:

100 gram gula melaka
50 ml sos ikan
50 ml air
Jus daripada 2 biji limau besar

Cara-cara memasaknya:

Masak gula melaka dan sos ikan pada suhu rendah hingga gula cair dan sos menjadi sirap. Ketepikan. Campur bahan lain dengan sos dan hidang sejuk atau serta merta. Juga boleh tambah kacang bakar yang dipotong untuk menambah tekstur.

No comments:

Post a Comment