Wednesday, February 16, 2000

SABA CRUMBLE PIE

Bahan-bahannya:

1/2 tin ketulan tuna
1 daun bawang, dihiris
2 bawang merah, dipotong dadu
1 lobak merah, dikupas dan dihiris separuh
250 gram kubis bunga, potong bunga kecil-kecil
4 sudu besar tepung gandum
500 ml susu
garam dan lada secukup rasa
3 sudu besar minyak untuk memasak

bahan-bahan crumble:

12 keping biskut soda/tawar, dihancurkan
1/2 tin ketulan tuna
2 sudu besar pasli, dicincang
3 sudu besar bawang putih, dicincang halus

Cara-caranya:

Panaskan minyak dalam kuali, goreng bawang dan sayur hingga lembut dan keprerangan. Masukkan tepung dan goreng selama 1 minit, kemudian perlahan-lahan masukkan susu sedikit demi sedikit sehingga ia membentuk menjadi sebati dan berkrim. Biarkan ia reneh selama 3 minit, masukkan 1/2 tin tuna (dengan minyak), lobak merah dan daun bawang. Tambah garam/lada untuk menambah rasa. Pindahkan campuran ke dalam bekas. Campur semua bahan-bahan crumble dan taburkan di atas campuran berkrim. Tekan kebawah secara sederhana dan bakar dalam ketuhar yang bersuhu 180ยบ C selama 20 minit. Hidangkan panas dengan roti keras dan salad.

No comments:

Post a Comment