Wednesday, February 16, 2000

REMPEYEK

Bahan-bahannya:

75 gram tepung beras
30 gram tepung jagung
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil lada sulah
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 telur yang telah dipukul
1 sudu besar minyak masak
100 ml santan
30 ml air
100 gram kacang
50 gram ikan bilis
minyak utk menggoreng

Cara-cara memasaknya:

Campurkan tepung beras, tepung jagung, garam, gula, lada, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dalam mangkuk. Masukkan santan, air, telur dan minyak masak. Gaul sebati sehingga menjadu adunan yang lembut. Tapiskan adunan tersebut dan ketepikan 30 minit. Gorengkan ikan bilis dan kacang sehingga agak garing. Gunakan senduk, ambil sedikit adunan. Letak ikan bilis dan kacang diatas adunan. Pada kuali yang ada minyak panas, tuangkan adunan kepermukaan tepi kuali satu persatu dan angkat apabila telah garing. Sejukkan dahulu sebelum disimpan dalam bekas.

No comments:

Post a Comment