Wednesday, February 16, 2000

PAJERI NENAS

Bahan-bahannya:

410 gram Kiub Nenas Ayam Brand, disaring
3 sudu besar Serbuk Kari, tambah air hingga menjadi pes
200ml Santan Ayam Brand
3 sudu besar minyak
1 1/2 inci batang kayu manis
4 bawang merah, dihiris halus
1/2 inch halia
4 tbsp serbuk kelapa
2cili hijau, dibelah
200ml air
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak. Masak kayu manis, bawang merah dan halia sehingga bau wangi. Tambahkan pes kari dan goreng hingga minyak naik. Tambah nenas dan cili hijau. Masak sebentar. Kemudian, tambah air, serbuk kelapa dan santan. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak hingga pajeri pekat. Pindahkan dan hidang. Sedap dengan nasi minyak, nasi tomato dan juga nasi putih.

No comments:

Post a Comment