Wednesday, February 16, 2000

SAYUR LODEH

Bahan-bahannya: 

1 tin 185g tuna
1 sudu besar cili boh
4 biji bawang merah, dihiris
1 ulas bawang putih, dihiris
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 inci halia
200 ml santan
300 ml air
1/2 biji kubis (sederhana), dipotong tebal
200 gram kacang panjang, dipotong mengikut kesesuaian
1 ubi kentang, dipotong kiub
Garam dan lada sulah
Suhun,rendam dan tos

Gorengan:

2 tauhu, dibelah empat
100g tempe, dipotong mengikut kesesuaian
Kentang, dipotong dadu 

Cara-cara memasaknya

Goreng tofu dan tempe. Ketepikan. Letakkan tuna, pes cili, bawang merah, serbuk kunyit dan halia didalam periuk. Tuangkan santan dan air. Letakkan periuk di atas api yang perlahan dan kacau sekali-sekala sehingga mendidih. Masukkan kacang panjang, lobak dan ubi kentang. Masak sehingga agak lembut. Masukkan kubis dan masak sehingga lembut. Tambah garam dan lada secukup rasa. Akhir sekali masukkan tofu dan tempe yang telah digoreng bersama suhun. Gaulkan dan matikan api. Siap.

No comments:

Post a Comment