Wednesday, February 16, 2000

PUDING ROTI DAN KEJU

Bahan-bahannya:

250 gram mentega, dicairkan
10 keping roti, dipotong separuh
4 telur
2 cawan kurma, dibuang biji dan dihiris
60 gram gula caster
4 sudu besar kelapa kering, digoreng sedikit
1 sudu kecil kulit oren (diparut)
1/2 sudu kecil vanilla
350ml santan

Cara-cara memasaknya: 

Sapu mentega di sekitar mangkuk/bekas yang akan digunakan untuk membakar (sebaiknya yang muat 4 hirisan roti dalam satu lapisan). Mentegakan kesemua roti dan letakkan 4 dalam satu lapisan. Taburkan sedikit kurma dan sedikit kelapa kering. Dalam satu mangkuk, gaulkan telur, gula, zest oren, vanilla dan santan dan tuangkan 1/3 campuran itu keatas lapisan roti. Kemudian, tambahkan 4 lagi kepingan roti di atas. Taburkan kurma dan kelapa kering dan tuang campuran telur selebihnya. Tekankan roti kebawah sehingga kesemua bahagian basah. Bakar selama 20-25 minute sehingga ia cukup masak. Guna pisau atau toothpick untuk memastikan ia tidak terlalu basah atau terlalu kering.

No comments:

Post a Comment