Monday, January 31, 2000

SAWI PUTIH TUMIS

Bahan-bahannya:

3 pokok sawi putih (basuh bersih dan potong)
2 ulas bawang putih
2 biji cili api
sedikit minyak masak
1 paket fishball
2 ke 3 sudu Seafood Sauce
sedikit air

SAWI KERINTING SEAFOOD SAUCE

Bahan-bahannya:

1 pokok sawi kerinting (basuh dan potong, tos air)
2 ulas bawang putih (cincang)
Sedikit minyak
Sedikit air
4 sudu seafood sauce
Segenggam tomato ceri (belah 2)

PERIA DAN AYAM TUMIS BELACAN

Bahan-bahannya:

1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Segenggam cili api
1 sudu seafood sauce
1/2 sudu kecil cuka
1 sudu belacan serbuk 
2 biji peria (belah 2, buang biji, hiris, basuh dan rendam air garam 10 minit. Bilas dan toskan)
1 mangkuk isi ayam, hati dan pedal
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Sedikit minyak

TOFU TELUR KANTONIS

Bahan-bahannya:

2 tiub egg tofu (tauhu telur)
Minyak masak secukupnya
4 ulas bawang putih (cincang halus)
Sebatang karot (hiris)
Segenggam cendawan hitam kering (basuh bersih, rendam sampai kembang dan lembut)
1 biji telur
Sawi bokchoy secukupnya
Kobis cina secukupnya
1 biji tomato
1 sudu tepung jagung gaul dengan suku cawan air
1/2 paket serbuk sup sayur
1 sudu serbuk nasi goreng cina
2 sudu seafood sauce
sedikit kicap lemak masin
sedikit kicap lemak manis
Air secukupnya

SUP SAYUR SIAM

Bahan-bahannya:

Sayur pilihan (kobis, bunga kobis, sawi bok choy, batang saderi, cendawan tiram, cendawan hitam kering dan tomato)
3 ulas bawang putih
2 biji cili api
1 inch halia
1 asam keping (boleh ganti dengan cuka atau jus limau)
Sotong (boleh ganti ayam atau daging)
Air secukupnya
1 paket Serbuk Sup Sayur

TOMYAM SAYUR DAN TELUR

Bahan-bahannya:

1 pokok kecil daun ketumbar
2 batang serai (ketuk)
5 helai daun limau purut (buang tulang belakang)
1 inch lengkuas (ketuk)
2 sudu cili api kisar
1 batang karot (hiris)
4 cendawan hitam kering (basuh bersih, rendam sampai kembang dan lembut)
Putik jagung
Cendawan tiram
Tomato ceri
4 keping dada ayam (dicincang)
1 paket perencah tomyam putih atauadabi_consumer
1 paket perencah nasi goreng tomyam
1 biji limau nipis (ambil jus shj)
3 biji telur
Air secukupnya

ASPARAGUS DAN TAUGEH GORENG

Bahan-bahannya:

100 gram taugeh
Secekak asparagus (buang bhg keras bhg bawah tu, dan potong panjang2)
2 ulas bawang putih - cincang.
2 biji cili api - ketuk
1/2 biji bawang holland - hiris
Sedikit minyak zaitun
Isi ayam cincang, sotong dan isi udang cincang kasar secukupnya
1/2 paket perencah nasi goreng ayam
Sedikit air

KANGKUNG KICAP BELACAN

Bahan-bahannya:

2 ikat kangkung (basuh bersih, siang kangkung)
1 bawang besar - hiris
2 bawang putih - ketuk
5 biji cili api kisar kering
1 sudu udang kering
1 sudu belacan
2 sudu seafood sauce
kicap manis
sedikit minyak
sedikit air

TUMIS BUNCIS KICAP CILI PADI

Bahan-bahannya:

Secekak kacang buncis (basuh bersih dan potong)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
segenggam cili api merah campur hijau
sedikit minyak
1/2 cawan air
kicap lemak manis secukup rasa
1 cawan hati campur pedal dan jantung ayam (yg dah dibersihkan dan dipotong kecik)

KAILAN GORENG BELACAN

Bahan-bahannya:

- 2 ikat kailan (basuh bersih dan potong)
- 2 ke 3 biji bawang kecil
- 2 ke 3 ulas bawang putih
- cili api
- 1 sudu udang kering
- 1 sudu belacan (sangai sampai jd serbuk)
- sedikit minyak
- 1 sudu sos tiram
- sedikit air