Monday, January 31, 2000

TOFU TELUR KANTONIS

Bahan-bahannya:

2 tiub egg tofu (tauhu telur)
Minyak masak secukupnya
4 ulas bawang putih (cincang halus)
Sebatang karot (hiris)
Segenggam cendawan hitam kering (basuh bersih, rendam sampai kembang dan lembut)
1 biji telur
Sawi bokchoy secukupnya
Kobis cina secukupnya
1 biji tomato
1 sudu tepung jagung gaul dengan suku cawan air
1/2 paket serbuk sup sayur
1 sudu serbuk nasi goreng cina
2 sudu seafood sauce
sedikit kicap lemak masin
sedikit kicap lemak manis
Air secukupnya

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak. Potong egg tofu. Goreng perlahan sampai luar dia agak garing. Angkat. Jangan goreng lama sangat. Minyak yg sama, tumis bawang putih cincang sampai naik bau. Masukkan karot hiris. Kacau dan tambah air. Masukkan serbuk sup sayur, serbuk nasi goreng cina, seafood sauce, kicap lemak masin dan manis. Kacau sampai mendidih. Masukkan cendawan hitam. Kacau. Masukkan telur. Biar 5 saat dan kacau. Tambah sawi bokchoy dan kobis cina. Kacau rata. Tambah air tepung jagung. Bila dah betul-betul mendidih, tutup api dan masukkan tomato dibelah empat. Kacau dan tuangkan kuah atas egg tofu tadi. Siap.

No comments:

Post a Comment