Monday, January 31, 2000

TOMYAM SAYUR DAN TELUR

Bahan-bahannya:

1 pokok kecil daun ketumbar
2 batang serai (ketuk)
5 helai daun limau purut (buang tulang belakang)
1 inch lengkuas (ketuk)
2 sudu cili api kisar
1 batang karot (hiris)
4 cendawan hitam kering (basuh bersih, rendam sampai kembang dan lembut)
Putik jagung
Cendawan tiram
Tomato ceri
4 keping dada ayam (dicincang)
1 paket perencah tomyam putih atauadabi_consumer
1 paket perencah nasi goreng tomyam
1 biji limau nipis (ambil jus shj)
3 biji telur
Air secukupnya

Cara-cara memasaknya:

Masukkan air ke dalam periuk bersama akar ketumbar, daun limau purut, lengkuas, serai dan cili api kisar. Masukkan isi dada ayam, carrot dan cendawan hitam. Tambah perencah tom yam dan perencah nasi goreng tomyam. Masukkan putik jagung, tomato ceri dan cendawan tiram. Kacau. Perahkan jus limau dan masukkan telur. Biar sampai semua masak. Akhir sekali tabur daun ketumbar. Siap.

No comments:

Post a Comment