Monday, January 31, 2000

TUMIS BUNCIS KICAP CILI PADI

Bahan-bahannya:

Secekak kacang buncis (basuh bersih dan potong)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
segenggam cili api merah campur hijau
sedikit minyak
1/2 cawan air
kicap lemak manis secukup rasa
1 cawan hati campur pedal dan jantung ayam (yg dah dibersihkan dan dipotong kecik)

Cara-cara memasaknya:

Kisar bawang besar, bawang putih dan cili api dengan sedikit air sampai lumat. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sampai garing. Masukkan air. Masukkan campuran hati pedal ayam. Kacau sampai mendidih. Tambah kicap lemak manis secukup rasa. Kacau sampai agak kering. Masukkan kacang buncis. Kacau rata. Jangan terlalu lama. Bila dah kering dan rata, tutup api. Siap.

No comments:

Post a Comment