Monday, January 31, 2000

PERIA DAN AYAM TUMIS BELACAN

Bahan-bahannya:

1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Segenggam cili api
1 sudu seafood sauce
1/2 sudu kecil cuka
1 sudu belacan serbuk 
2 biji peria (belah 2, buang biji, hiris, basuh dan rendam air garam 10 minit. Bilas dan toskan)
1 mangkuk isi ayam, hati dan pedal
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Sedikit minyak


Cara-cara memasaknya:

Kisar bawang besar, bawang putih dan cili api dengan sedikit air sampai lumat. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sampai garing. Masukkan ayam dan hati dan pedal. Kacau rata. Tambah sedikit air. Kacau sampai ayam masak. Tambah sos tiram, cuka, belacan, garam dan gula. Kacau sampai mendidih. Masukkan peria. Kacau guna api besar sampai semua sebati. Tutup api. Siap.

No comments:

Post a Comment