Monday, February 14, 2000

LEMAK TENGGIRI DAUM MAMPUNG

Bahan-bahannya:

1 kg ikan tenggiri (dipotong nipis)
1 ikat daun mampung
20 biji cili padi (ditumbuk)
4 biji bawang merah (ditumbuk)
2 cm kunyit (ditumbuk)
2 keping asam gelugor

TAUHU BAKAR

Bahan-bahannya:

10 keping tauhu
100 gram taugeh (dibersihkan)
1 biji timun (hiris memanjang)
500 gram gula merah
20 biji cili padi (dikisar)

ROJAK BUAH

Bahan-bahannya:

1 biji mangga muda (hiris kecil)
4 potong nenas (hiris kecil)
1 biji mangga (hiris kecil)

POPIA BASAH

Bahan untuk kulit:

300 gram tepung gandum
1 biji putih telur
garam secukup rasa
200 ml air (ikut keperluan)

CUCUR UDANG

Bahan-bahannya:

500 gram tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
100 gram tauge
1 sudu besar bawang putih cincang
2 pokok daun kucai (potong)
garam secukup rasa
200 ml air (ikut keperluan)
sedikit pewarna kuning
150 gram udang

OTAK-OTAK

Bahan-bahannya:

500 gram isi ikan tenggiri (dihancurkan)
2 batang serai (dihiris - kisar halus)
sehiris lengkuas (kisar halus)
1 biji bawang besar (kisar halus)
3 ulas bawang putih (kisar halus)

ROJAK SOTONG

Bahan-bahannya:

100 gram sotong kering
100 gram daging ayam goreng (hiris memanjang)
100 gram taugeh
50 gram kacang goreng (tumbuk kasar)
1 biji timun (hiris memanjang)
1 biji sengkuang (hiris memanjang)
1 biji telur rebus
1 keping tauhu (goreng dan potong)
1 keping cucur udang (dipotong)

TAUHU SUMBAT

Bahan-bahannya:

10 keping tauhu 
100 gram taugeh 
1 biji timun (hiris memanjang)
1 biji lobak merah (hiris memanjang)
minyak untuk menggoreng

BUBUR CHA CHA NANGKA

Bahan-bahannya:

200 gram cha cha (rendam hingga lembut)
500 gram nangka masak (dipotong memanjang)
1 liter santan
300 gram gula pasir
2 helai daun pandan
10 gram garam

AYAM LIKKU

Bahan-bahannya:

- 5 batang serai
- Bawang Merah (ikut suka)
- Bawang Putih (ikut suka)
- 1 biji Bawang Besar
- Halia (ikut suka)