Monday, February 14, 2000

POPIA BASAH

Bahan untuk kulit:

300 gram tepung gandum
1 biji putih telur
garam secukup rasa
200 ml air (ikut keperluan)

1 biji sengkuang (hiris memanjang)
1 biji timun (hiris memanjang)
100 gram taugeh

Bahan untuk sos:

20 gram bawang goreng cincang
10 gram bawang putih cincang
2 sudu besar cili boh
1 sudu besar taucu
1 sudu besar gula
garam secukup rasa
100 ml air
100 gram kacang goreng (kisar)

Cara-cara membuatnya:

Untuk membuat sos, satukan semua bahan kecuali kacang tanah. Masak hingga pekat. Setelah masak, sejukkan. Masukkan kacang tanah dan gaul rata. Untuk membuat kulit popia, satukan semua bahan dan bancuh hingga sebati. Jangan terlalu pekat. Panaskan kuali leper dan bubuhkan minyak. Tuang sesenduk kecil adunan ke dalam kuali. Pusingkan kuali agar menjadi leper seperti dadar. Setelah masak bolehlah diangkat. Letakkan sengkuang, tauge dan timun di atas kulit dadar kemudian tambahkan dengan sos. Gulung dadar. 

No comments:

Post a Comment