Monday, February 14, 2000

ROJAK SOTONG

Bahan-bahannya:

100 gram sotong kering
100 gram daging ayam goreng (hiris memanjang)
100 gram taugeh
50 gram kacang goreng (tumbuk kasar)
1 biji timun (hiris memanjang)
1 biji sengkuang (hiris memanjang)
1 biji telur rebus
1 keping tauhu (goreng dan potong)
1 keping cucur udang (dipotong)

Bahan untuk sos:

20 gram bawang goreng cincang
10 gram bawang putih cincang
2 sudu besar cili boh
1 sudu besar tauchu
1 sudu besar gula
garam secukup rasa
100 ml air
100 gram kacang goreng (kisar)

Cara-cara membuatnya:

Untuk membuat sos, satukan semua bahan kecuali kacang tanah. Masak hingga pekat. Setelah masak, sejukkan. Masukkan kacang tanah dan gaul rata. Untuk menghidang, semua bahan-bahan diletakkan di dalam pinggan. Taburkan kacang goreng. Akhir sekali barulah dituangkan sos. Sedia untuk dimakan. 

No comments:

Post a Comment