Monday, February 14, 2000

CUCUR UDANG

Bahan-bahannya:

500 gram tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
100 gram tauge
1 sudu besar bawang putih cincang
2 pokok daun kucai (potong)
garam secukup rasa
200 ml air (ikut keperluan)
sedikit pewarna kuning
150 gram udang

Bahan-bahan untuk sos:

2 sudu besar cili boh
10 ulas bawang putih (dicincang)
50 gram cili sos
garam secukup rasa
sedikit gula
100 ml air

Cara-cara membuatnya:

Untuk membuat sos, satukan semua bahan dan masak di atas api hingga pekat. Setelah masak, ketepikan. Untuk membuat cucur, satukan tepung dengan soda bikarbonat. Masukkan ke dalam mangkuk besar. Masukkan taugeh, bawang putih, daun kucai, garam, gula, pewarna kuning dan air. bancun sehingga rata dan pekat. Panaskan minyak. Celupkan senduk besar ke dalam minyak yang telah panas. Tuangkan adunan ke dalam senduk, tetapi jangan terlalu penuh. Letakkan seekor udang dan masukkan kembali ke dalam minyak panas. Biarkan hingga adunan tertanggal sendiri daripada senduk barulah keluarkan senduk. Goreng cucur hingga masak dan angkat. Hidangkan bersama sos.

No comments:

Post a Comment