Monday, January 3, 2000

JEMPUT-JEMPUT SAYUR

Bahan-Bahannya:


● 2 cawan tepung gandum
● 1 camca besar tepung beras
● 3 cawan air
● 1 biji telur, dipukul sedikit
● 1/2 camca teh baking powder
● 2 biji bawang besar, saiz sederhana, hiris
● 1 biji cili merah, hiris
● 1 biji cili hijau, hiris
● 1 pokok daun sup, hiris
● 1 biji lobak merah - hiris
● 1 genggam ikan bilis, dibersihkan dan rendam sekejap, toskan
● Garam secukup rasa
● Minyak untuk goreng terendam
● Sos atau sambal tumis untuk dimakan bersama cucur

AYAM SAMBAL SERAI KUNYIT

Bahan-bahan:

1 ekor ayam dipotong kecil
Sedikit asam jawa
Garam secukup rasa

BAWANG GORENG RANGUP

Bawang merah kecil dipotong nipis2. Gaul dengan sedikit garam dulu, ratakan baru gaul dgn tepung beras. Anggaran kalau sekilo bawang, garam 1 sudu kecil dan tepung beras satu senduk (5 sd besar) shj. Gaul rata. Tapi boleh lebihkan tepung kalau nampak tak tersalut ngan bawang. Lebih takper..lagi rangup.Goreng dalam minyak yg banyak ya. Pastikan jgn letak bawang terlalu banyak, nanti tak rata rangupnya. Kacau sekali sekala sahaja. Pastu..bila warna dah ke coklat (perang), terus tutup api dan kacau sekejap pastu angkat, tos dan tuang atas tisu dapur. Bila dah sejuk masukkan dlm bekas kedap udara.

NASI DAGING

Bahan-bahan:

500 gram beras Basmathi - cuci dan toskan.
500 gram daging - terpulang untuk pilih mana-mana bahagian daging
3 helai daun limau purut
3 biji kentang - potong 3 bahagian
1/2 sudu lada hitam - tumbuk
150ml susu cair
2 liter air - untuk merebus daging (ketepikan 250ml air rebusan daging)


PUCUK PAKU GORENG

Bahan-bahan;

Seikat pucuk paku
6 biji cili padi (tumbuk)
Segenggam ikan bilis (tumbuk manja-manja aje)
Bawang merah 5 ulas (tumbuk)
Bawang putih 3 ulas (tumbuk)
Belacan 1 inci (tumbuk)
2 sudu besar minyak untuk menumis
Garam dan gula

Cara-cara:

Panaskan minyak dan tumiskan bawang serta belacan. Lepas tumisan naik bau, masukkan cili padi dan seterusnya masukkan pucuk paku. Kacau sebati, perasakan, siap. 

SUP AYAM BEREMPAH

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam muda - dibersihkan & dibiarkan seekor; diperasakan
Garam & lada sulah secukup rasa
1 sudu minyak makan
7 ulas bawang merah - dihiris halus
1 sudu lada hitam
5 ½ cawan air
2 batang lada merah - dihiris menyerong
2 batang lada hijau - dihiris menyerong
2 tangkai daun sup - dicincang halus
1 tangkai daun bawang - dicincang halus

SOTONG GORENG TEPUNG

Bahan-bahan :

4 ekor sotong (saiz sederhana besar)
1 cawan kecil tepung gandum
1/2 cawan kecil tepung jagung
3 sudu besar tepung beras
Garam secukup rasa (untuk gaul dengan sotong dan dalam tepung)
Serbuk lada putih secukupnya
Serbuk lada hitam secukupnya
Serbuk kunyit secukupnya
Sebiji telur dipukul sedikit
Minyak untuk menggoreng

UDANG GORENG CILI BERTELUR

Bahan-bahan:

3-4 ekor ketam/udang
5 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji cili padi (potong)
1 biji telur (pukul sedikit)
Sedikit halia
Sos tiram
Sos cili
Cuka
Minyak bijan
Garam
Gula

IKAN TALAPIA MERAH BAKAR

Bahan-bahan:

3 ekor ikan talapia merah (disiang dan dikelar perutnya)

Bahan-bahan : (kisar)
1 labu bawang putih
1 ulas bawang besar
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
3 batang cili besar
5 sudu besar cili giling
1 bijik limau purut (diperah dan diambil jusnya)
1 kuntum bunga kantan

SUP EKOR

Bahan-bahan:

1/2 kilo ekor lembu
1 sup bunjut
2 kayu manis
3 bunga lawang
3 buah pelaga
3 bunga bunga cengkih
6 ulas bawang merah -mayang
3-4 ulas bawang putih -mayang
2 inci halia -mayang
1 biji tomato
1 batang seleri
1 pokok daun ketumbar – potong sepanjang 3 cm
daun wang dan daun sup secukupnya
2 biji limau nipis
air secukupnya
garam dan lada hitam secukup rasa