Monday, January 3, 2000

SUP AYAM BEREMPAH

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam muda - dibersihkan & dibiarkan seekor; diperasakan
Garam & lada sulah secukup rasa
1 sudu minyak makan
7 ulas bawang merah - dihiris halus
1 sudu lada hitam
5 ½ cawan air
2 batang lada merah - dihiris menyerong
2 batang lada hijau - dihiris menyerong
2 tangkai daun sup - dicincang halus
1 tangkai daun bawang - dicincang halus
Bahan Tumbuk:

3 ulas bawang putih
1 hiris halia
2.5 belacan - dibakar

Cara-caranya:

Pijarkan minyak di atas api yang sederhana dan tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan bawang merah,lada hitam,ayam yang telah diperasakan dan 1/2 cawan air. Masak denagan bertutup selama 5-10 minit, dengan mengacaunya selkali-sekala. Masukkan air selebihnya dan lada. Bubuhkan serbuk perasa secukup rasa. Biarkan hingga mendidih, kemudian kecilkan api dan didihkan perlahan-lahan selama 20 minit. Balikkan ayam dan teruskan memasak hingga ayam menjadi cukup empuk. Sesuaikan rasanya dan angkat dari api. Keluarkan ayam dan potongkan besar-besar. Letakkan dalam mangkuk-mangkuk sup yang berasingan. Tuangkan sup ke atasnya dan taburkan dengan bahan-bahan selebihnya. Siap.

No comments:

Post a Comment