Bahan-bahan:
3 ekor ikan talapia merah (disiang dan dikelar perutnya)
Bahan-bahan : (kisar)
1 labu bawang putih
1 ulas bawang besar
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
3 batang cili besar
5 sudu besar cili giling
1 bijik limau purut (diperah dan diambil jusnya)
1 kuntum bunga kantan
Cara-cara:
Kisar semua bahan kisar. Gaulkan ikan dan perap selama 1 jam (minima). Koyakkan bunga kantan dan campur dgn bahan kisar tadi sebelum memerap ikan. Serasikan garam dan gula. Panaskan pemanggang dan boleh mula memanggang ikan tersebut.. setiap permukaan dalam anggaran 5 - 7 minit dengan api sederhana besar. Enak dimakan bersama air asam.
Note: Lebih sedap di grill dengan menggunakan daun pisang untuk menaikkan bau wangi.
No comments:
Post a Comment