Monday, January 3, 2000

NASI DAGING

Bahan-bahan:

500 gram beras Basmathi - cuci dan toskan.
500 gram daging - terpulang untuk pilih mana-mana bahagian daging
3 helai daun limau purut
3 biji kentang - potong 3 bahagian
1/2 sudu lada hitam - tumbuk
150ml susu cair
2 liter air - untuk merebus daging (ketepikan 250ml air rebusan daging)


Bahan tumis:
4 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan marjerin
3 biji bawang putih - mayang halus
3 biji bawang merah - mayang halus
3cm halia - mayang halus
2 biji tomato - cincang
2 keping kiub pati ayam
3cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 sudu teh serbuk jintan manis
3 sudu makan serbuk kari
3 sudu makan serbuk kurma
2 helai daun pandan
2 batang serai - diketuk

Bahan untuk air asam:
7 biji cili padi
1.5cm belacan
1/2 labu bawang besar - mayang nipis
1 biji lada hijau - mayang
1 biji lada merah - mayang
1 biji tomato - cincang
1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan 30ml air masak
2 biji limau kasturi - ambil jusnya
secubit garam & gula
~ Tumbuk cili padi hingga lumat bersama belacan. Masukkan bancuhan air asam jawa, tomato cincang, bawang besar, lada merah dan lada hijau. Jika kurang rasa asam, bolehlah perahkan jus limau kasturi. Jangan lupa bubuh secubit garam dan sedikit gula.

CARA-CARA: Rebus daging dengan menggunakan 2 liter air selama 1 jam. Keluarkan separuh daripada daging rebus dan hiris-hiris nipis. Sebahagian lagi biarkan dengan api perlahan bersama air rebusannya di dalam periuk. Panaskan minyak sapi berserta marjerin. Tumis semua bahan yang dimayang bersama serai, rempah 5 sekawan termasuk jintan manis, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan kayu pelaga hingga naik bau. Masukkan tomato dan gaul rata. Masukkan rempah kari bersama rempah kurma dan juga kiub ayam. Tambah sedikit air jika terlalu kering. Ambil separuh daripada bahan tumisan dan masukkan ke dalam periuk rebusan daging yang sedang mendidih perlahan tadi. Masukkan hirisan daging, 150susu cair dan 300ml air rebusan daging ke dalam kuali. Masukkan beras dan gaul rata hingga beras kembang dan mengering. Pindahkan nasi tadi ke dalam periuk pengukus. Jangan lupa masukkan daun pandan. Kukus nasi antara 15-20 minit. Pastikan sebahagian daging yang direbus bersama kentang tadi menjadi empuk. Tambahkan lada hitam ke dalamnya. Apabila daging telah empuk bersama kentang dan kuah menjadi pekat dan hampir kering, tutup periuk. Keluarkan daging dan hiris nipis. Tuangkan kuah di atasnya.

No comments:

Post a Comment