Monday, January 3, 2000

JEMPUT-JEMPUT SAYUR

Bahan-Bahannya:


● 2 cawan tepung gandum
● 1 camca besar tepung beras
● 3 cawan air
● 1 biji telur, dipukul sedikit
● 1/2 camca teh baking powder
● 2 biji bawang besar, saiz sederhana, hiris
● 1 biji cili merah, hiris
● 1 biji cili hijau, hiris
● 1 pokok daun sup, hiris
● 1 biji lobak merah - hiris
● 1 genggam ikan bilis, dibersihkan dan rendam sekejap, toskan
● Garam secukup rasa
● Minyak untuk goreng terendam
● Sos atau sambal tumis untuk dimakan bersama cucur

Cara Membuatnya:

1. Dalam satu bekas, masukkan bawang, daun sup, cili merah, cili hijau, lobak merah dan ikan bilis. Tambah garam secukup rasa (anggaran 1 camca teh) dan baking powder. Gaul rata2. Masukkan telur, gaul lagi dan tambah tepung gandum dan tepung beras. Kacau rata..

2. Tuang air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga rata dan air habis. Rehatkan sekejap.

3. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Kacau adunan tadi, sudukan 1 camca besar penuh dan tuangkan ditepi kuali.

4. Perlahan-lahan, jatuhkan cucur ke dalam minyak panas dan goreng hingga kuning keemasan pada setiap bahagian. Angkat dan toskan, susun secara sendeng (untuk toskan minyak) pada dulang yang dialas kitchen paper towel. Buat hingga siap dan boleh hidangkan bersama sambal tumis atau sos pilihan anda.

4 comments: