Monday, February 21, 2000

PASTA TUNA PUTTANESCA

Bahan-bahannya:

Untuk 4-5 org


1 tin Whole Peeled Tomatoes - 411 gram

1/3 cawan minyak zaitun

1 bawang besar kuning (saiz besar), cincang halus

2 bawang putih, cincang halus

1/2 sudu teh chilli flakes (pilihan)

1 tin Tuna Flakes in Olive Oil Light - 150 gram

2 sudu besar capers, dibilas air dan perah

75 gram pitted Kalamata olives (buah zaitun hitam tanpa biji)

2 sudu besar flat-leaf Italian parsley, dihiris halus

1/2 cawan air rebusan pasta

375 gram pasta (blh guna spaghetti, tagliatelle, fettuccine atau bavette)

Cara-caramya:


Didihkan air untuk masak pasta (kadar boleh terendam sempurna dan boleh dikacau). Campurkan garam. Bila dah mendidih masukkan pasta. Kacau selalu supaya pasta tak melekat. Masak secukupnya jangan sampai lembik lebih kurang 6-8 minit dengan api besar. Bila dah masak, ketepikan 1/2 cawan air pasta, tapis dan toskan. Sementara tunggu pasta masak sepenuhnya, panaskan minyak, masukkan bawang besar dan masak guna api sederhana selama 5 minit. Masukkan bawang putih dan chilli flakes, masak sekejap dalam 30 saat sblm masukkan capers, tuna n canned tomatoes. Pecah2kan tomato dengan blkg senduk tu. Masukkan Italian parsley yang dah dihiris2 tu. Biarkan mereneh 5-10 minit atau sampai pekat. Campurkan 1/2 cwn air yg diguna untuk masak pasta tadi (air pasta berkanji membantu untuk mengadun dan memekatkan sos). Bagi mereneh sampai kepekatan yang dikehendakki. Kacau selalu. Akhir sekali, masukkan pasta dalam kuali sos ni, satukan hingga sebati. Jgn putus putuskan pasta, biar panjang panjang Italian style.



No comments:

Post a Comment