Tuesday, February 22, 2000

IKAN KERISI MASAK KICAP PEDAS

Bahan-bahannya:

5 ekor ikan kerisi

Sedikit garam dan kunyit


Bahan kisar:


10 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

2 inci halia

10 tangkai cili padi

15 tangkai cili kering (buat cili kisar)

1 sudu teh ketumbar

1 sudu teh jintan manis

1 sudu teh jintan putih

Rempah tumis:


1 batang kulit kayu manis

3 kuntum bunga lawang

5 kuntum cengkih

5 biji pelaga

1 helai daun pandan simpul


2 biji tomato (belah 2)

2 biji lada hijau (di hiris kasar)

1 labu bawang besar (di hiris)

2 tangkai daun sup (di mayang halus)

200 ml air asam jawa

100 ml minyak

1 ketul gula melaka

5 sudu besar kicap manis

garam dan gula secukup rasa


Cara-caranya:


Gaulkan ikan bersama kunyit dan garam, kemudian goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan ketepikan.Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan rempah tumis dan daun pandan hingga harum. Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak dan wangi. Masukkan, air asam jawa, kicap manis dan gula melaka. Kacau rata dan biarkan mereneh, jika kuah pekat tambah air. Masak hingga didih. Masukkan ikan kerisi goreng. Akhir sekali masukkan tomato, bawang besar dan daun sup. Angkat dan hidangkan. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.



No comments:

Post a Comment