Bahan-bahannya:
5 ekor ikan kerisi
Sedikit garam dan kunyit
Bahan kisar:
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
10 tangkai cili padi
15 tangkai cili kering (buat cili kisar)
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
Rempah tumis:
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkih
5 biji pelaga
1 helai daun pandan simpul
2 biji tomato (belah 2)
2 biji lada hijau (di hiris kasar)
1 labu bawang besar (di hiris)
2 tangkai daun sup (di mayang halus)
200 ml air asam jawa
100 ml minyak
1 ketul gula melaka
5 sudu besar kicap manis
garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
Gaulkan ikan bersama kunyit dan garam, kemudian goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan ketepikan.Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan rempah tumis dan daun pandan hingga harum. Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak dan wangi. Masukkan, air asam jawa, kicap manis dan gula melaka. Kacau rata dan biarkan mereneh, jika kuah pekat tambah air. Masak hingga didih. Masukkan ikan kerisi goreng. Akhir sekali masukkan tomato, bawang besar dan daun sup. Angkat dan hidangkan. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
No comments:
Post a Comment