Tuesday, February 22, 2000

SIAKAP KUKUS LIMAU

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan siakap

1 labu bawang besar

1 biji buah tomato

3 batang serai

2 biji cili besar

5-6 biji limau kasturi

4-5 biji cili padi

Daun saderi

3 cm halia

Garam dan gula

Sos tiram

Tepung jagung

Cara-caranya:


Perapkan ikan siakap dengan sedikit air limau selama 15 minit. Kemudian perap pula dengan sos tiram selama 15 minit. Hiris halia, sebatang serai, cili besar, cili api dan dua batang serai diketuk. Sedikit bahan hirisan dimasukkan kedalam perut ikan. Masukkan ikan, bahan yg telah dihiris dan serai yg telah diketuk ke dalam pemanggang. Hidupkan api sederhana dan masak untuk 5 minit. Tambahkan air. Ikut nak kuah banyak mana dan pekat macam mana. Tambahkan juga air limau kasturi yang telah diperah. Masukkan sedikit air bancuhan tepung jagung untuk likat. Masukkan daun saderi dan tomato. Kukus sehingga 20-25 minit. Jangan lupa terbalikkan. Karang masak sebelah je.



No comments:

Post a Comment