Bahan-bahannya:
4 ekor ikan cencaru
sedikit garam
sedikit kunyit
minyak untuk menggoreng
1 senduk minyak masak, untuk menumis sambal kisar
Bahan kisar:
5 biji cili kering (dibuat cili boh)
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 inci belacan bakar
1 inci halia
1 sudu besar jus pekat asam jawa
1 batang serai (pilihan)
1 sudu besar gula pasir atau gula melaka
garam secukupnya
Cara-caranya:
Cara-cara untuk masak sambal: Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pekat dan pecah minyak. Angkat dan sejukkan. Bersihkan cencaru dengan cara belah belakang, tanpa belah di hadapan atau bahagian perut. Lumurkan garam dan kunyit ke atas ikan. Sumbatkan sambal yang dimasak ke dalam perut ikan secukupnya. Panaskan minyak dan goreng sehingga masak.
No comments:
Post a Comment