Tuesday, February 22, 2000

IKAN PARI BAKAR SAMBAL

Bahan-bahannya:

Untuk Ikan Bakar:


15 batang cili kering

3 biji bawang besar

2 biji bawang putih

1/2 cm belacan

1 biji tomato

Kisar semua bahan hingga halus


1/2 kilo ikan pari cuci kemudian salut ngan asam jawa tanpa air. Bila hendak guna ikan pari dicuci bersih


Daun pisang

Limau kasturi

Daun ketumbar (racik kasar)

Garam


Bahan Pencicah (Sambal Kicap):


Cili padi 5 - 10 tangkai – Ikut selera

5 ulas bawang putih

1 sudu gula pasir

1 sudu gula merah

Garam secukuprasa

Serbuk perasa

Sedikit air limau nipis


Cara-caranya:


Ikan Bakar:


Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik minyak. Gaul rata jangan sampai hangus. Masukkan garam dan perasa. Bila dah garing, angkat dan ketepikan. Alas daun pisang diatas alat pembakar. Letak sedikit sambal kemudian letak ikan. tutup ikan dengan sambal sekali lagi. Bakar ikan hingga masak. Perahkan limau dan taburkan daun ketumbar bila hendak hidangkan. Sedap dicicah dengan sambal kicap.


Sambal Kicap:


Goreng terlebih dahulu cili padi bersama bawang putih tersebut sehingga kulit cili padi nampak agak masak sedikit dan bawang putih nampak kekuningan. Tumbuk cili padi, bawang putih tadi bersama gula pasir dan gula merah, garam dan perasa. Bila sudah siap ditumbuk, bolehlah tambahkan kicap manis dan sedikit jus limau. Sedia untuk dihidang.



No comments:

Post a Comment