Tuesday, February 22, 2000

IKAN SIAKAP MASAK LAPRIK

Bahan-bahannya:

1 ekor Ikan Siakap 

sedikit serbuk kunyit 

2 sudu besar cili kisar 

10 tangkai cili padi (potong kecil)

5 ulas bawang putih (cincang halus) 

5 sudu besar sos Thai 

1 biji bawang besar (potong dadu) 

1 tangkai daun ketumbar 

garam dan gula secukup rasa 

1 cawan air 

daun salad

tomato dan cili besar (hiasan) 

minyak masak secukupnya. 

Cara-caranya:


Lumur ikan dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing, angkat dan ketepikan. Tumiskan bawang putih dan cili kisar hingga masak. Masukkan cili padi dan air. Kacau sebati. Kemudian masukkan sos thai, bawang besar dan daun ketumbar. Perasakan dengan garam dan gula dan biarkan mendidih sebentar. Angkat dan curahkan ke atas ikan tadi. Hiaskan dengan bahan hiasan.



No comments:

Post a Comment