Tuesday, February 22, 2000

SIAKAP TIGA RASA

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan siakap (kukus atau goreng)

100 ml air

2 sudu besar minyak

Garam secukupnya


Bahan cincang halus:


5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

3 cm halia muda

2 biji cili merah

Bahan dihiris halus:


1/2 kuntum bunga kantan

2 helai daun limau purut

4 - 5 biji cili padi


Bahan-bahan kuah:


2 sudu besar cili kisar

1 sudu besar sos tomato

2 sudu besar sos cili

2 sudu besar sos plum (atau sos ikan)

2 sudu besar gula pasir

1 sudu besar air limau nipis

1 sudu kecil kicap manis


Cara-caranya:


Sediakan kukusan. Jika kukus, lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit. Letakkan ikan di dalam pinggan yang disapu dengan sedikit minyak dan air. Kukus hingga ikan masak. Atau jika digoreng, lumur dengan garam kunyit dan digoreng garing. Dalam kuali lain, tumiskan bahan bahan cincang selama 1 minit. Masukkan cili kisar dan goreng sehingga cili agak masak sebelum dimasukkan bahan-bahan sos lain yang telah disatukan dalam mangkuk. Kacau rata rata. Setelah mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam secukup rasa. Masak hingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan yang telah dikukus atau yang telah digoreng. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih panas panas.



No comments:

Post a Comment