Tuesday, February 22, 2000

IKAN TONGKOL GULAI

Bahan-bahannya:

Ikan (direbus dengan garam dan asam keping)


7 - 8 tangkai cili kering (kisar)

4 ulas bawang merah (kisar)

4 hiris lengkuas (kisar)

1 inci kunyit hidup (kisar)

1 sudu kecil rempah biji ketumbar (kisar)

1/2 keping asam keping

Garam dan gula

Santan secukupnya

Timun, kacang panjang atau cili hijau (jika suka)


Cara-caranya:


Ikan direbus dengan air, asam keping dan garam. Masukkan bahan kisar ke dalam santan dan dimasak dengan api kecil hingga menggelegak. Kemudian masukkan ikan rebus, asam keping, garam dan sedikit gula. Setelah mendidih masukkan santan dan kacau selalu sehingga mendidih. Jika suka boleh dimasukkan timun yang dihiris, cili hijau dan juga kacang panjang yang dipotong. Siap.



No comments:

Post a Comment