Thursday, January 13, 2000

SOTONG MASAK KICAP

Bahan-bahan :

5-6 ekor sotong saiz sederhana (di cuci bersih dan di potong)
1 labu bawang besar (size sederhana)
2 ulas bawang putih
Sebiji cili merah
1 inci halia (di racik halus)
1 batang kayu manis
3 - 5 butir buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 sudu besar kicap cair
3 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar minyak
Garam secukup rasa
2 cawan air

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak. Tumis rempah 3 beradik dan halia hingga wangi. Kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih. Bila dah berbau wangi, masukkan sotong. Masuk kan kicap cair dan kicap pekat. Gaul rata. Lepastu masukkan air. Tunggu didih, masukkan cili dan garam. Gaul rata. Tutup api.

No comments:

Post a Comment