Thursday, January 13, 2000

GULAI LEMAK SOTONG DAN TIMUN

Bahan-bahannya:

Sotong
1 keping asam gelugor
1 kotak santan kara
sedikit air
sedikit garam
sedikit gula
1 batang timun dipotong serong
4 biji cili hijau (dipotong)
1 biji tomato, dibelah 4

Bahan kisar:

1 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
5 biji cili kering
1 inci kunyit
1 inci lengkuas
1 sudu teh ketumbar

Cara-cara memasaknya:

Didihkan air. Masukan bahan kisar dan kacau. Masukkan asam keping. Bila kuah mendidih masukkan timun. Biarkan seketika sehingga timun separuh masak, baru masukkan sotong, tomato dan cili hijau, kacau sebati. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kecilkan api, masukkan santan dan renehkan gulai anggaran dalam 5 minit. Kuah sentiasa dikacau supaya tak pecah santan. Siap. 

No comments:

Post a Comment