Thursday, January 13, 2000

SOTONG KARI

Bahan-bahannya:

12 ekor sotong (badan sotong di kelar2)
2 biji ubi kentang
1 peket kecil rempah gulai
1/2 peket kecil rempah masak
3 sudu besar serbuk cili
1 biji bawang merah besar (ditumbuk lumat)
3 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
2 inci halia (ditumbuk halus)
1 kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
1 kg santan pekat
sedikit air asam jawa
1 biji tomato
garam, gula dan perasa
minyak untuk menumis

Cara-cara memasak:

Rebus kentang hingga empuk. Rempah gulai, rempah masak dan serbuk cili di bancuh dgn sedikit air. Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga hingga bau wangi, masukkan rempah gulai, bahan tumbuk tadi dan daun kari, tumis hingga naik minyak. Masukkan air asam jawa, masak hingga kuah mendidih, kemudian masukkan santan garam, gula dan perasa. Masukkan kentang yg dah di rebus empuk tadi, sotong dan tomato. Sotong jgn masak lama2, cukup sampai kuah mendidih, tutup api, sebab sotong bila masak lama2 akan liat.

No comments:

Post a Comment