Friday, January 14, 2000

TOM YAM AYAM

Bahan-bahannya:

Setengah kilo ayam tanpa tulang (dipotong kecil-kecil)
Satu biji bawang kuning yg besar (dimayang)
5 ulas bawang putih (dititik)
2 batang serai (dititik)
5 helai daun limau purut
2 inci lengkuas
3 sudu besar Pes Tom Yam (jenama Mae Pranom)
Air limau nipis
3 sudu besar susu atau santan
Sayur2an (lobak, jagung kecil, saderi, kobis bunga, cendawan dan tomato)
Minyak untuk menumis

Cara-cara memasaknya:

Panaskan sedikit minyak, tumis bawang holland, bawang putih dan serai. Dah naik bau, masukkan air dan letak daun limau purut dan lengkuas. dlm 2 inci. Masukkan pes tomyam. Masukkan air limau nipis dan ayam. Masukkan susu atau santan. Akhir sekali setelah ayam masak, masukkan sayur2an. Perasakan dengan garam dan perasa. Gula tak perlu sbb paste ni dah manis dan pedas.

No comments:

Post a Comment