Thursday, February 17, 2000

BUBUR LAMBUK

Bahan-bahannya:

100 ml santan
100 gram beras (dibersihkan dan ditapis)
1300 ml air
75 gram daging, dicincang
75 gram ayam, dicincang
75 gram udang (kupas kulit)
1 inci kayu manis
1 bunga lawang
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia, dihiris
Garam secukup rasa
1 sudu besar bawang goreng rangup
2 pokok daun bawang, dicincang sederhana

Cara-cara memasaknya:

Dalam periuk masak yang besar, campurkan beras, air, daging, kayu manis, bunga lawang, halia dan bawang putih. Masak hingga mendidih. Kecilkan api, biarkan reneh dan gaul sekali sekala hingga menjadi nasi lembut dan berkrim. Tambah santan, ayam dan udang. Renehkan lagi selama 10-15 minit. Tambah perasa secukup rasa. Pindahkan periuk dari api. Sendukkan ke dalam mangkuk hidangan. Hias dengan bawang goreng dan daun bawang. Hidangkan panas.

No comments:

Post a Comment