Thursday, February 17, 2000

PULUT MANGGA

Bahan-bahannya:

1/2 cawan kelapa parut
1 1/2 cawan beras
1/2 cawan gula kastor
4 cawan air
2 mangga, dikupas, dibuang biji dan dihiris
1 paket 200ml santan kelapa

Cara-cara membuatnya:

Letakkan kelapa parut dengan rata atas dulang pembakar dan letakkan kedalam ketuhar yang dipanaskan ke 190ÂșC selama 10 minit sehingga keperangan. Campurkan nasi, gula dan air dalam periuk dan didihkan. Didih selama 15-20 minit, sehingga air diserap oleh nasi. Keluarkan dulang dari ketuhar dan letakkan kelapa parut disebelah. Masukkan santan kelapa ke dalam kelapa parut bakar. Untuk mengekalkan aroma, perlu ingat supaya hanya masukkan santan dipenghujung resipi.

Cara hidang: Hidangkan nasi bersama mangga hirisan dan taburkan parutan kelapa yang telah dibakar diatasnya.

No comments:

Post a Comment