Bahan-bahannya:
Lapisan atas:
250 ml santan
30 gram tepung beras
30 gram tepung jagung
50 ml air
2 helai daun pandan
¼ sudu teh garam
Lapisan bawah:
300 gram jagung manis
250 ml santan
100 gram gula pasir
50 gram tepung jagung
1/2 sudu teh perasa vanilla
1/2 sudu teh garam
Cara-cara memasaknya:
Lapisan bawah:
Kisar jagung dengan santan dan tapis. Masukkan gula pasir, tepung jagung dan vanilla dan kacau sebati. Tuang ¾ campuran ke dalam acuan yang telah diletakkan dengan minyak masak. Kukus lebih kurang 10 minit.
Lapisan atas:
Panaskan santan dengan daun pandan dengan api yang kecil sehingga mendidih. Dalam mangkuk, kacau semua bahan tadi dan tapis. Tuangkan campuran ke dalam acuan.Teruskan mengukus selama 20 minit sehingga masak. Biarkan ia sejuk dahulu sebelum mengeluarkan dari acuan.
No comments:
Post a Comment