Bahan-bahannya:
Bahan ladu:
Kulit ladu segera (beli di pasaraya)
2 keping dada ayam (dicincang)
isi udang (dicincang)
1 biji telur
1/2 biji bawang holand (diracik)
1 sudu kecil lada sulah
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar minyak bawang putih
1 sk garam
daun bawang (diracik halus)
Cara-caranya:
Gaulkan semua bahan di atas sampai sebati. Ambil kulit ladu, letakkan isi yang digaul tadi di tengah-tengah kulit. Letakkan sedikit air dikeliling kulit dan bunjuntkan. Kukus dalam 4 atau 5 minit. Jangan lupa sapukan minyak pada periuk kukusan untuk mengelakkan ladu melekat semasa mengukus.
Bahan sup jernih:
3 atau 4 cawan air
Tulang ayam (lebihan dari dada ayam tadi)
Bebola ikan
Ladu yang telah dikukus
1/2 kiub ayam
1 sudu teh lada sulah
1 cm halia (dihiris nipis)
2 sudu besar minyak bawang putih
Garam cukup rasa
Daun bawang
Cara-caranya:
Masak semua bahan di atas sampai didih (kecuali bebola dan ladu). Akhir sekali baru masukkan bebola dan dumpling. Biar mendidih sekejap. Padamkan api.
Bahan mee kicap:
1 paket mee wantan
4 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan kicap cair/manis
2 sudu makan sos tiram
2 sudu teh lada sulah
Cara-caranya:
Celur mee wantan dengan air panas dan toskan. Gaulkan dengan semua bahan-bahan diatas. Ketepikan. Hidangkan mee tadi bersama ladu goreng, cili jeruk, sayur kailan celur dan sup jernih.
No comments:
Post a Comment