Wednesday, February 23, 2000

ROTI TELUR

Bahan-bahannya:

2 keping roti whole wheat

2 biji telur

2 sudu besar susu segar

2 batang jejari ketam, hiris halus

1 biji bawang holland saiz sederhana, dadu kecil

3 pokok kuchai, hiris halus

Secubit garam

1/2 sudu teh lada hitam yang baru dikisar

Minyak zaitun untuk menggoreng

Sos pilihan

Cara-caranya:


Satukan semua bahan-bahan di atas kecuali sos dan roti. Kacau rata dengan garfu. Ketepikan. Alih bancuhan telur tadi dalam bekas besar sedikit. Panaskan 1 sudu besar minyak zaitun dalam kuali. Ambil 1 keping roti, celup ke dua dua bahagian roti tadi dalam telur, letak dalam kuali. Ceduk sebahagian 1/2 bahagian bahan dalam telur tadi dan letak atas roti, ratakan. Bila bahagian bawah kelihatan garing, berhati2 terbalikkan dan masak hingga permukaan satu lagi garing, angkat dan toskan. Buat kaedah sama untuk baki roti dan bancuhan telur tadi. Hidangkan bersama sos kegemaran.



No comments:

Post a Comment