Wednesday, February 23, 2000

MEE HAILAM

Bahan-bahannya:

1/2 kg mee kuning

1/4 kg daging ayam dan daging lembu (direbus dahulu)

10 ekor udang

3 ulas bawang putih (ditumbuk)

3 ulas bawang merah (ditumbuk)

1 sudu besar cili boh

1 ikat sawi hijau

1 potong kobis

1/2 batang lobak merah

1 bungkus jangung bayi

2 tangkai daun sup dan daun bawang

2 biji limau nipis

1 sudu tepung jagung (dibancuh dengan air)

Sos cili

Sos tomato

Kicap

Cara-caranya:


Tumiskan bawang putih dan merah sehingga naik bau. Masukkan cili boh dan kacau semuanya sehingga garing. Masukkan udang, rebusan ayam dan daging. Perasakan. Masukkan semua sayur lobak merah, kobis dan jagung bayi. Masukkan mee. Masukkan sos tomato dan sos cili. Masukkan pula tepung jagung dan kacau semuanya hingga serata. Masukkan kicap. Kacau semula hingga semuanya sebati dengan mee tersebut. Setelah siap anda boleh menambah apa yang anda inginkan seperti bawang goreng, limau nipis atau sebagainya. Siap.



No comments:

Post a Comment